Hårdare krav i norge

local_shipping 2019-10-28 15:35

Hårdare krav i norge

Hårdare krav för vinterdäck på tunga fordon införs nu i Norge. Det blir en övergångsperiod på ett år så att branschen hinner ställa om. Det innebär att däcken skall vara försedda med märkningen alptopp/snöflinga (3PMSF) från och med den 15 november 2020. Sverige och Tyskland kommer att införa samma regler, men vi har en betydligt längre övergångsperiod och de nya reglerna träder i kraft först 2024. 

- Vi vill ha en skärpning av bestämmelserna såsom i Tyskland och Sverige, men på grund av trafisksäkerhetsskäl så var det viktigt för den norska regeringen att gå ett steg längre. Vi  kommer att vara först i världen när kravet införs redan den 15 november 2020 säger Norges transportminister Jon Gerog Dale.

Avgiften för att bryta mot kraven på däck och kedjautrustning ökar och kommer i större utsträckning att fokuseras på tunga fordon. Med den nya kraven blir det en avgift för vart och ett av avvikelserna.  - Vi vill se till att avgiftssatserna har en förebyggande effekt. Brott mot kraven måste ha kännbara konsekvenser. Som det varit fram tills nu så har man tilldömts en avgift även om man saknat fem kedjor - i fortsättningen blir det en avgift per kedja, alltså gånger fem.

Bötesbelppet för fordon över 7,5 ton är för en kedja 1200-1500 NOK och ett felaktigt däck kostar idag 2000 NOK.